Ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин счита, че парите, отделяни от САЩ за противодействие на «руската агресия», се използват за разпалване на антируски настроения в съседните на Русия страни. Според него, формираната в Русия несистемна опозиция се подхранва с пари на САЩ.

 

«Извън всякакво съмнение е, че информационно-идеологическото «оръжие» ще се използва и в бъдеще. За това свидетелства увеличаването на държавния бюджет на САЩ по програми за т.нар. развитие на институтите за демокрация в граничещи с Русия страни, а също в държави от Средна Азия. Истинският смисъл за тези средства е очевиден от името на съответната «графа» на разхода, която се нарича «противодействие на руската агресия чрез обществена дипломация и програми за външна помощ, а също създаване на устойчиво правителство в Европа», — заяви Бастрикин в статията си, публикувана в «Комерсант-Власт».

 

Както съобщава още той, за 2017 година по този параграф са отделени около 4.3 милиарда долара от САЩ, от тях около милиард отиват за програми за т.нар. борба с корупцията и подкрепа на демократическите общества в съседни на Русия страни.

 

«Получените по-рано в рамките на тази програма пари вече са усвоени от различни обществени организации под предлог, че се съдейства за образованието, развитието на гражданското общество и други благи цели. В резултат се разпалват антируски настроения в прилежащи към Русия държави, в Русия се формират проамериканска и прозападна т.нар. несистемна опозиция, разпространява се междуконфесионалният и политическият екстремизъм вътре в нашата страна», — заключи Бастрикин.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;