Армията на САЩ се оказа тотално объркана от бързата и успешна модернизация на руските въоръжени сили. Водещите военни говорят за необходимостта в спешен порядък да се разработи план за противодействие на възраждащата се военна мощ на Русия. И ако по-рано задачите на американските военни бяха глобални, например, борбата с тероризма в Афганистан и Ирак, то сега  целта им е конкретна — Москва, пише -списание Politico.

 

Основният въпрос днес се състои в «адаптация по отношение пробудената руска военна сила», заяви генерал-лейтенант Хърбърт Реймънд Макмастер, когото считат, както пише изданието, за един от главните военни интелектуалци от американската армия. Именно на него принадлежи авторството на концепцията за бойните действия на САЩ в Близкия Изток. Сега той е един от тези, които се опитват да разработят стратегията за противодействието срещу Москва.

 

«Очевидно, докато нашата армия воюваше в Афганистан и Ирак, Русия е изучила възможностите и уязвимите места на САЩ и е пристъпила към амбициозна и успешна в голямата си част мобилизация на собствената армия», — заяви Макмастер по време на речта си в Сената на САЩ миналата седмица.

 

Макмастер добавя, че «Русия притежава различни ракети, ракетни и пр. артилерийски системи, които са по-смъртоносни, отколкото артилерийските системи на САЩ».

В САЩ военните и служителите на разузнаването се опасяват, че понастоящем Москва има преимущество в ключовите сфери. Американските бронирани транспортни средства са крайно уязвими пред руската техника, твърдят военните, а бойният танк Т-90, който дълго време се смяташе за остарял, и до днес може да окаже решаващо въздействие върху хода на бойните действия, пише Politico.

 

Руските танкове, между другото, са толкова усъвършенствани, че те «са практически неуязвими пред противотанковите ракети», — цитира изданието генерала в оставка Уесли Кларк. Бившият служещ от ВМС на САЩ и президент на Potomac Foundation Филип Карбър добавя, че «смъртоносността на новото руско оръжие поразява».

 

«Дойде време на всеобщо преосмисляне, а вероятно и на промени в структурата на Армията на САЩ в случай на открита конфронтация с Русия в Източна Европа. Очевидно е, че решаващо значение ще има това, как ще изглежда Армията на САЩ в близките години, какво въоръжение ще се набави, как ще бъдат организирани тренировките й», — се казва в статията.

 

Politico резюмира, че след края на студената война американското правителство е било «разсеяно» по отношение на Русия за твърде голям период, в който Москва е съумяла дотолкова да засили собствените си възможности, че осъзнаването на това е поставило в пълно объркване американските военни.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;