Президентът на Полша е на официална визита в България. По време на съвместната пресконференция между Анджей Дуда и президента на България Росен Плевнелиев, българският държавен глава заяви:

«Признателни сме за подкрепата на Полша за присъединяването на България към Шенгенското пространство, която бе препотвърдена днес. 

 

Отношенията между двете страни имат своите дълбоки исторически корени, а днес отношенията между тях са пример за приятелство и партньорство, както на двустранна основа, така и в НАТО и в ЕС, но и на световната сцена.

 

България и Полша споделят общи позиции за евроатлантическия дневен ред и работят заедно по тяхното отстояване. Напредъкът на Полша е забележителен и тя се е превърнала в пример за успешна политическа и икономическа трансформация на обществото. Тя се утвърди като естествен лидер на присъединилите се към ЕС страни от Централна и Източна Европа.

 

Двете страни споделят приоритета на Европа за свързаност между европейските страни чрез изграждането на транспортна и енергийна инфраструктура».

 

Тагове: ; ; ; ; ;