Министерството на отбраната на Русия опроверга твърденията на медиите за опасно приближаване на руския Су-27 към американския самолет-разузнавач над Балтика.

 

«Информацията на чуждестранните медии за някакво опасно приближаване на 14 април на руския самолет Су-27 към американския самолет-разузнавач RC-135 в небето над Балтийско море не отговаря на действителността», — заяви официалният представител на Министерството на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

 

Според него, на 14 април дежурните сили на ПВО над Балтийско море са открили неизвестна въздушна цел, която с голяма скорост се насочвала към руската държавна граница. За нейното идентифициране е отделен един изтребител Су-27, който облетял обекта и го определил като самолет-разузнавач  RC-135U от ВВС на САЩ, уточни Конашенков.

 

След визуалния контакт с руския самолет Су-27 самолетът-разузнавач променил курса си в противоположна посока, поясни представителят на Министерството на отбраната на Русия.

 

Конашенков отбеляза, че полетът на Су-27 над Балтика е преминал в строго съответствие с международните правила.

 

По-рано CNN, позовавайки се на Европейското командване на ВС на САЩ Дани Хернандес съобщи, че руски Су-27 е прихванал самолет-разузнавач RC-135 по «небезопасен и непрофесионален начин», приближавайки се на 15 метра от края на крилото на американския самолет.

 

Хернандес отбеляза, че подобни действия могат да доведат до ненужна ескалация между страните.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;