Арестът на Алпарслан Челик в ресторант в град Измир не привлече вниманието на широката общественост, пише Independent. Името на турския опълченец не е твърде популярно, но той е обвинен в жестоко насилие по време на войната в Сирия, което повлече след себе си сериозни последствия на международно ниво. Именно Челик е бил ръководител на бойците от опълчението, които разстреляха руския пилот Олег Пешков, когато той катапултираше от сваления от турците самолет, припомня британското издание..

 

От момента на трагедията Челик се движеше свободно между Сирия и Турция. На погребението на турския войник, убит в Сирия той обясни поведението си:

 

«Аз съм и тук, и там. Заминавам и се връщам. Мъченик е нашият приятел, той се би с нас в Байрбуджак и в Тюркменските планини».

 

Москва изиска арест и екстрадация на Челик, а бездействието на турските власти нарече съучастничество в убийство. Имаше дори съобщения, че ФСБ е взело нещата в свои ръце и е по следите на търсения Челик.

 

Арестът на Челик може да е опит на президента на Турция Реджеп Ердоган да оправи отношенията си с президента Владимир Путин, отбелязва изданието.

 

Но някои официални лица заявяват, че боецът е държан под стража, за да се гарантира неговата безопасност.

 

В същото време полицията в Измир заяви, че арестът на Челик по никакъв начин не е свързан с гибелта на руския пилот, а той е под стража за незаконно притежание на оръжие и за присвояване на хуманитарна помощ, предназначена за тюркменската общност в Сирия, пише британското издание.

 

Челик, който все още е под арест, бе разпитан за смъртта на подполковник Пешков. Според Independent, Челик е направил дълго изявление пред главния прокурор на Измир, в което е изложил своята версия за събитията.

 

В изявлението си турският опълченец твърди, че не е убивал руския пилот, а точно обратното — опитал се е да запази живота му. Според него, от разпространеното в социалните мрежи видео може да се чуе неговата заповед «не стреляйте», когато в небето се появил парашутист.

 

«Моята заповед беше да не се стреля в него, а да се вземе за заложник», — твърди Челик, но независимо от това той поема отговорността за гибелта на пилота от куршумите на своите подчинени:

 

«Длъжен съм да отговарям за всичко, което се случва в Тюркменските планини».

 

В обръщението си към прокурора  Челик се съгласява с версията по събитията, които изтъква турското правителство, според която руският Су-24 е нарушил турското въздушно пространство и затова е бил свален.

 

Не е ясно кой в този ден е давал заповеди на самия Челик, отбелязва Independent. Заедно с другите турски националисти арестуваният опълченец заявява, че защитава тюркменската общност в Сирия от режима на Асад. Много от тях са членове на организацията «Сивите вълци» — въоръжено формирование, един от неговите членове през 1981 година извърши опит за покушение над папа Йоан Павел II, съобщава Independent.

 

Челик е член на «Партията на националистическото движение», политически клон на «Сивите вълци».

 

В миналото «Сивите вълци» обявиха, че са част от  «неофициална»  Турция — група заговорници сред военните и крайно десните, които водят секретна война срещу опонентите си — левите активисти, членовете на профсъюзите и кюрдските групировки.

 

«Сивите вълци» традиционно са в опозиция на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Но Челик принадлежи към тази фракция на Партията на националистическото движение, която е крайно ислямистка и, както съобщава изданието, е осъществила връзки с ислямисткото правителство на президента Ердоган. Официална Анкара подкрепя тюркменските опълченци в Сирия, които водят война с кюрдите.

 

Членовете на «Сивите вълци» участват в конфликти и зад граница — в Чечня, Азербайджан и други страни от постсъветска Централна Азия.

 

Изданието има сведения, че «Сивите вълци» са участвали също в Операция «Гладио», организирана от НАТО и ЦРУ с цел оказване на съпротива, ако СССР нахлуе на Запад.

 

Нищо не доказва, че Челик е бил член на «Гладио», той е твърде млад (само на 32 години е), отбелязва изданието.

 

Но в неговото изявление към прокурора има и такива думи:

 

«Позволете им да ме замъкнат в СССР, позволете им да ме замъкнат в посолството».

 

Адвокатът на Челик Мурат Устундаг подчерта, че «турските закони ясно забраняват екстрадирането на турски граждани в други страни».

 

Русия би могла да се обърне с молба да участва в процеса над арестувания в Турция.

 

Според мнението на адвоката, това едва ли ще се случи.

 

«Трагедията се е случила в друга държава — в Сирия. Нашата страна няма пълномощия, позволяващи да заминем в Сирия и да търсим там виновните за убийството на пилота, особено когато там има война».

Превод Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;