German Chancellor and head of German CDU party Merkel awaits start of party board meeting in BerlinПопулярността на Ангела Меркел рязко падна след като правителството на Германия разреши започването на наказателно преследване на журналиста Ян Бьомеран, който прочете в ефира на своето предаване оскърбително стихотворение за турския президент Реджеп Ердоган, пише Die Zeit.

 

Социологическият институт  Infratest Dipmap е провел специално за канал ARD допитване, само 45 процента от немците са доволни от работата на своя канцлер.

 

В началото на април, преди решението по повод Бьомеран беше заявено, че Меркел се подкрепя от 56 % от гражданите.

 

Според друго допитване, извършено по поръчка на вестник Bild am Sonntag, 66 процента от немците са против решението на правителството на Германия да разреши наказателно преследване на телевизионния водещ.

 

 

В подкрепа на инициативата са 22 процента от респондентите, 12 процента са се въздържали.

 

Както отбелязва Die Zeit, до момента авторитетът на канцлера Меркел никога не е бил така сериозно подронен.

 

На 31 март 2016 година телевизионният водещ Ян Бьомеран прочете в ефира на немския канал ZDF стихотворение, което президентът на Турция Ердоган счете за оскърбително.

 

Водещият нарече турския президент човек с нетрадиционна сексуална ориентация и го обвини в престъпления срещу националните малцинства и опозицията. При това той подчерта, че стиховете са «образец на клеветническо оскърбление».

 

В отговор Турция настоя Берлин да започне наказателно преследване срещу телевизионния водещ. На 11 април турският президент лично подаде заявление в прокуратурта на немския град Майнц.

 

Кабинетът на Ангела Меркел прие решението да започне наказателно преследване на немския сатирик.

 

Това повлече след себе си рязка критика от страна както на опозицията, така и от страна на партньорите на Меркел в коалицията.

 

Освен това, Бьомеран е подкрепен от много дейци на изкуството. В своето отворено писмо със заглавие «Скъпо правителство, запазете все пак спокойствие’, публикувано във вестник Die Zeit, те призовават прокуратурата на Майнц да спре разследването.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;