Руските изтребители извършиха няколко полета над самолетоносача «Доналд Кук» в Балтийско море на 11 и 12 април. Руснаците не просто прелетяха над кораба един или два пъти, те го направиха десетки пъти, дори кръжаха и висяха над Кук-овците, без значение, че виждаха, че ги снимат.

 

И това не е просто инцидент или пускане на перки с цел демонстрация на мъжество. Събитията означават нещо значително по-голямо.

 

Няколко пъти руски Су-24 прелитаха в опасна близост, на около 10-25 метра, от ракетния самолетоносач «Доналд Кук». А това е малко повече от дължината на една лека кола.

 

По време на прелитанията на руснаците американците провеждали тактически учения с полски военни въртолети. Те били принудени да прекратят тренировките, докато руснаците не им предоставили безопасна територия. Самолетоносачът има малка площадка за кацане, която въртолетът може да използва за кацане и излитане. Въздушните потоци, които се образували в резултат на руските изтребители, можели да са опасни за тези, които се намирали на полубата. На видеозаписа може да се чуе глас, който обявява за приближаването на Су-24, определена е и височината на полета, казва се още, че височината «e по-ниска от полетната палуба» на самолетоносача.

 

Защо Русия постъпи така?

 

Без съмнение, това не беше случайна грешка, а премислен ход. Нещо повече, руснаците повтаряха полетите си в продължение на два дена.

 

За да разберем логиката на руските военни, нека погледнем към света на животните, като с това съвсем не искаме да обидим или омаловажаваме военните.

 

Русия в случая действа като кучето, което си препикава територията, т.е. отбелязва си своята територия. Маркира си я.

 

Балтийско море е територия на Русия и не се намира под контрола на САЩ, независимо от статута «международни води». Русия ясно показва на САЩ, че това е нейна територия, а не обща горска тоалетна в скаутски лагер.

 

Следва да отбележим, че руските самолети на са били въоръжени и са имали минимално гориво. Те не са съпровождали американския кораб. Затова, независимо от «агресивното поведение», командването на Кук е знаело, че корабът не е подложен на никаква опасност. А това обстоятелство вече е съществено, защото в противен случай те биха могли да свалят руските самолети. НО: отчитайки местоположението на «великия» им Кук-овец, това не би било разумен ход от страна на САЩ.

 

Подобни «сблъсъци» се случват не един или два пъти. Почти преди година, през април 2015 година, подобен инцидент се случи в Черно море. А това си беше поразителна история- през 2015 година руските изтребители също бръмчат от същия Кук, също чрез Су-24, кръжат, висят над кораба в продължение на два дена, пак има снимки, видео…

 

Както виждате, на руснаците снимките и видеата не им пречат….

 

Това си е своеобразен «стандартен пакет за сплашване». Той си е част от тактиката на руснаците.

 

Защо?

 

Много просто — защото онези Кук-овци нямат мярка…Плъзнали са с бомбите си като рояк оси в търсене на чужд кошер пълен с мед. Осите ядат чужд мед. Те не събират.

 

Целта на руснаците е да подчертаят, че те са способни да попречат на военно-морските операции на САЩ. Русия изпраща на САЩ ясен сигнал, който в превод означава нещо такова: «Вероятно сте се объркали и сте се набутали почти в чужди води. Не трябваше ли да си стоите около границите си?!»

 

Американците знаят, че руснаците могат да бъдат действително агресивни.

 

Те знаят още, че това със Су-24 и Кук през април беше само контролна маневра.

 

Самолетоносачите трябва да се движат срещу вятъра, за да поддържат постоянна скорост и посока, за да гарантират на пилотите безопасно кацане.

 

А руските самолети могат да си кръжат около Кук-овците дори 8-10 часа без прекъсване…

 

Точно това се и случи с Доналд миналата година в Черно море. Тогава руснаците пуснаха цяла група самолети, заменяйки един самолет-разузнавач с друг и извършвайки все нови и нови кръгове над Кук-уригите.

 

Миналогодишното събитие бе отговор на навлизането на САЩ в Черно море.

 

Така играта «Да се погледнем очи в очи» ще продължи, докато една от страните не мигне.

 

Да, това няма да е Русия.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;