Русия открива нов фронт в борбата за по-голям дял от световния нефтен пазар в Индия, пише The Wall Street Journal.

 

Компанията «Роснефт» планира да влезе с капитал в индийската компания Essar Oil Limited, която е собственик на втория по мощности в Индия нефтопреработвателен завод, а притежава и мрежа от две хиляди бензиностанции. Очаква се, че споразумението ще бъде подписано тази година, тогава ще започне доставката на нефт. В резултат дялът на Русия в индийския импорт на нефт ще бъде около пет процента в сравнение с Иран.

 

Сделката ще създаде за Русия «малък, но стратегически важен плацдарм» в страната, която е най-бързорастящият пазар в Азия и влиза в числото на най-важните нефтени пазари в света.

 

В момента водещи позиции в него заемат Саудитска Арабия, но на фона на падащите цени конкуренцията от страна на Русия, Иран, Кувейт и Ирак все повече расте, се казва в статията.

 

Според експерти, скоро Индия ще може да се сравнява с Китай по импорта на нефт. В момента тя е третият по големина износител на нефт и изнася приблизително четири милиона барела на ден — изпреварват я само Китай и САЩ.

 

Но, според прогнозите на Международната енергийна агенция, към 2040 година обемите на импорта на Индия ще нараснат почти два пъти и ще съставляват около 7.2 милиона барела за денонощие, припомня изданието.

 

В момента Русия успешно се представя на китайския пазар, изтласква Саудитска Арабия, същото важи и за пазарите в Южна Корея и Япония.

 

Ер-Рияд се опитва да вземе от Москва позициите на някои европейски пазари, но до момента няма особен успех, пише в статията.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;