В столицата на Великобритания протестираха десетки хиляди срещу плановете за орязване на публичните разходи на консервативното правителство, предаде АФП.

 

По време на протеста се призоваваше премиерът на страната Дейвид Камерън незабавно да подаде оставка заради участието му в семейна офшорна компания, станало ясно от „Панамските документи”.

 

Демонстрацията старира от площад „Трафалгар”. Главните искания на протестиращите са за по-големи инвестиции в здравеопазването, жилищната политика, образованието и заплатите на държавните служители.

„Без ако, без но, без орязване на публичните разходи” («No ifs, no buts, no public sector cuts») беше основното скандиране на демонстрантите. 

 

Маршът на недоволните бе планиран още преди офшорният бизнес на Камерън да стане достояние на британското общество.

 

Според организаторите от групата „Народното събрание” (The People’s Assembly), скандалът около семейната офшорна фирма, осигурила  „данъчно убежище”, е само доказателство, че „правителството е на малцината привилигировани”.

 

По време на протеста профсъюзни и политически лидери отправиха обръщения към тълпата.

 

„Наложеният ни остериет, е политически избор, а не необходимост”, заяви във видеообръщение лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин.

Тагове: ; ; ; ; ; ;