Самолет-разузнавач на САЩ RC-135 е бил прихваат от руския самолет Су-27 над Балтийско море, съобщи за CNN представител на Европейското командване на ВС на САЩ Дани Хернандес.

 

«(RC-135) е бил прихванат от руския Су-27 по небезопасен и непрофесионален начин», — заявил Хернандес, добавяйки, че американският самолет не е навлизал в руска територия.

 

Според него, руският самолет «е извършил безредни и агресивни маневри», прелитайки на разстояние 15 метра от края на крилото на американския самолет. Хернандес заявил, че руският изтребител е прелетял над американския самолет.

 

«Опасните и непрофесионални действия дори на един-единствен пилот могат да доведат до ненужна ескалация между страните», — заключил Хернандес, добавяйки, че ще се протестира по този инцидент.

 

По-рано европейското командване на САЩ съобщи, че в продължение на два дена руските самолети са прелитали близо до самолетоносача Donald Cook, който е провеждал учения в Балтийско море в международни води. Белият дом съобщи, че е протестирал срещу действията на руските самолети чрез посолството в Москва. Държавният секретар Джон Кери е протестирал в тази връзка пред министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, който отговорил, че Министерството на отбраната на Русия е дало вече изчерпателни обяснения. Официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков заяви, че пилотите от ВКС на Русия са извършвали обръщане със спазване на всички мерки на сигурност.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;