68Външната политика на президента на Турция Реджеп Ердоган е в тупик. Стремежът да съхрани ролята си в Източното Средиземноморие тласка Анкара към сближаване със страните, които тя традиционно считаше за свои «врагове», пише турското издание Birgün.

 

«За да се преодолеят всички стоящи пред Турция препятствия, трябва да се направят определени стъпки. Преди всичко — да нормализира отношенията си с Израел и Египет», — се казва в статията.

 

Подобен вектор в турската външна политика, от гледна точка на автора на материала, създава криза в отношенията с Русия и охлажда контактите със САЩ, където на Ердоган «вероятно биха могли да бъдат направени определеви внушения».

 

«Следва колкото се може по-бързо да регулираме отношенията си с Русия, но, съдейки по всичко, този процес още ще се затегне, защото очакванията на Русия са известни. Едва ли си струва да се очаква прогрес в отношенията с Москва в близко време. Нормализацията е необходима, но тя, вероятно, ще отнеме много време», — пише изданието.

 

Освен това, продължава изданието, Анкара трябва да преосмисли политиката си по отношение на Сирия и по-конструктивно да се включи в преговорите в Женева.

 

«Не може да се каже, че нашата сирийска политика няма никакви промени към по-добро. Нашият протест срещу режима на сирийския президент Башар Асад доста снижи температурата си», — се казва в статията.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;