Русия се върна от Близкия Изток с успех. Според аналитици, Русия много внимателно е преценила всички последствия от намесата си в региона — чрез провеждането на ограничена по размер операция тя успя да разтресе цялата световна политическа система.

 

Както съобщава National Interest, администрацията на Обама повече е била съсредоточена върху случващото се в Азия и затова американското влияние в Близкия Изток е отслабнало.

 

Изданието отбелязва нежеланието на Обама да се влезе в сирийския конфликт с опасенията да не би да се повторят «грешките», сътворени в Ирак и Афганистан.

 

За разлика от Путин Обама се е съмнявал в целесъобразността на пълномащабната военна намеса, но руснаците с действията си са доказали обратното.

 

«Путин доказа, че военната намеса в Близкия Изток не е довела до влошаване на ситуацията. Песимистичните прогнози на Обама не се оправдаха. Операция на Русия в Сирия ще съдейства за политическото регулиране», — се казва в статията.

 

Путин не се вмъкна в продължителна и скъпоструваща война и по същество създаде безизходна ситуация за участващите в конфликта страни , при която те бяха принудени да тръгнат на преговори в Женева. Излизайки от войната, Русия успя да пречупи ситуацията. Макар мирът все още да е непостижим, както преди, отчитайки големия брой страни, въвлечени в регионалния конфликт, Русия демонстрира значителни успехи в региона.

 

«Дори без политическо регулиране стратегическите успехи на Путин за значителни. Военната операция на Русия спаси поставения под ударите сирийски съюзник от поражение и даде възможност да се създаде авиобаза в Латакия, а тази в Тартус да засили военно-морското си присъствие» — съобщава National Interest.

 

Това не е единственото, което отличава Русия от САЩ, доколкото двете държави продължават да са «конкуренти’ във военната сфера. Не толкова отдавна на първите страници на световните издания се съобщи за инцидента, в който руски изтребител, който не е бил въоръжен, е прелетял в опасна близост до американския самолетоносач «Доналд Кук» в Балтийско море.

 

Американското командване на силите в Европа заяви, че «руският самолет нееднократо е извършвал агресивни маневри в непосредствена близост до кораба».

 

«Дълбоко сме обезпокоени от небезопасните и непрофесионални действия на руските пилоти», — цитира изданието думите на представителите на Европейското командване CNN.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;