Властите в Саудитска Арабия заплашиха администрацията на САЩ, че ще разпродадат активите на кралството в САЩ в размер на  750 милиарда долара, ако Конгресът на одобри проект, позволяващ привличането към съдебна отговорност на саудитското правителство за съпричастностността му към терористичните атаки от 11 септември, пише New York Times.

 

Министърът на външните работи на Саудитска арабия Адел ал-Джубейр, както твърди изданието, е предупредил САЩ по време на визитата си във Вашингтон през март тази година.

 

Той е подчертал, че Саудитска арабия ще бъде принудена да продаде ценните си книжа и други свои активи на стойност до 750 милиарда долара в случай на наличие на заплаха от тяхното замразяване от американските съдии.

 

Според изданието, администрацията на Обама е провела преговори с конгресмени и се е опитала да ги убеди в необходимостта законопроектът да не бъде утвърден, защото той заплашва страната с дипломатически и икономически последствия.

 

По-рано екс-сенаторът Боб Греъм, участник в разследването на трагедията, заяви, че Обама в рамките на 60 дена ще вземе решение за обнародването на засекретените документи, касаещи разследването на терористичните актове от 11 септември 2001 година в Ню Йорк.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;