След неоспоримите факти, а дори и официални признания, че ЦРУ е подслушвало американски политици дойде още едно признание на друг отдавна публично известен факт, а именно мъченията, които ЦРУ използва от десетилетия насам при разпитите на задържани лица.

 

Това далеч не е най-голямото съгрешение на Централното разузнавателно управление, като имаме предвид, че службата е замесена в какви ли не „черни операции“ във всяка точка на света, включващи международен тероризъм и преврати в суверенни държави.

 

Но е голямо постижение за всички нас, които години наред писаха за това.

 

Защото в началото всички ние бяхме „конспиратори“, които не се вписват в допустимите рамки на тона, зададен от мейнстрийм медиите.

 

Американските програми за глобално подслушване, разкрити детайлно от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън също бяха всеизвестни. АНС подслушва чужди и американски политици и милиони обикновени граждани и потребители на мрежата от години насам.

 

И това пак минаваше за „теория на конспирацията“.

 

Сега, след като се оказа, че дори най-верния партньор на САЩ в Европа и безспорен европейски лидер – Германия също е била жертва на американското подслушване. Наред с германския канцлер са били подслушвани още милиони жители както на Германия, така и на други държави, сред които Франция и Италия.

 

След избухването на скандала отношенията между Германия и САЩ захладняха сериозно. Меркел публично обяви, че не възприема американското разбиране как трябва да се използва глобалното подслушване за борба с международния тероризъм. Иначе излиза, че американските служби са подслушвали германския канцлер и дори са създали нейно досие, защото е заподозряна в международен тероризъм ли? Истината е, че Германия и Европа се умориха да бъдат в ролята на американски сателит. Европа е Стария континент, тя е свикнала векове наред да бъде най-голямата глобална сила, тя има гордост и подобни действия на САЩ я накърняват сериозно. Приятелите се слушат, не се подслушват.

 

Но САЩ нямат приятели, а само пионки.

 

Ако не си пионка в американските ръце ще бъдеш отстранен. ЦРУ има огромен опит в свалянето и дори в нареждането на цели правителства. Последния случай е Украйна. В Сирия също решиха да свалят Башар Асад, но той се оказа по-издръжлив, отколкото си мислеха.

 

Но какво става след като Съединените щати признаят за поредното си престъпление? Нищо. Те продължават както си знаят.

 

Нима мислите, че АНС е спряла да чете имейли и кореспонденции на потребителите в интернет и да подслушва?

 

Барак Обама се извини и обеща, че действията на службата „ще бъдат преразгледани“. След това вежливо заяви, че на общото питане на Франция и Германия защо САЩ е подслушвала техните граждани няма да отговорят публично, а „по каналния ред“. Сякаш жертвите на поредния американски цинизъм и международната общност, на която САЩ претендира да е говорител, не заслужават да чуят обяснението.

 

Разбира се, никой не беше подведен под отговорност. Същото се случи и след признанието, което дълго бе отлагано, че ЦРУ използва мъчения в американските концлагери като „Гуантанамо“. Никой не беше подведен под отговорност.

 

И не звучат нелепо символичните опити на обикновени хора да осъдят американския президент и държава в нарушение на международното право. Американците обаче много държат другите да спазват международните конвенции и правни норми, но не се чувстват длъжни да правят същото.

 

През 70-те и 80-те Осама Бен Ладен и неговите фанатици бяха „бойци за мир“, така ги описваше западната пропаганда, и бяха официално обучавани от британските МИ6  и американското ЦРУ в Йемен и Пакистан. Така че създателите на терористични организации като Ал Кайда са именно те.

 

И да разчитаме на тях днес да ги преборят е повече от безнадеждно. Та в същите тези държави като Йордания и Пакистан и днес се тренират ислямски радикали и фанатици, които се въоръжават и пращат да воюват в Сирия. Паралела между Афганистан по време на Съветската окупация и „гражданската“ война в Сирия днес е подходящ.

 

И въпреки това сериозно нарушение, заплашващо и касаещо целия свят някой вярва че Съединените щати са най-демократичната държава ли?

 

Само във войната във Виетнам САЩ са избили близо 3 млн. цивилни.

 

В Ирак за 12 години САЩ изтребиха 4% от целия иракски народ, което прави поне 1 млн. души.

 

Жертвите са безброй и е цинично, че никой не говори за тях, а ако някое „авторитетно издание“ си направи труда да съобщи за тяхната смърт, обичайно пише нещо от рода „Атака на израелските ВВС в Газа – 20 загинали“.

 

Точка.

 

Не убити, а „загинали“.

 

И никакви въпроси — това нормално ли е.

 

Но, ако си достатъчно разумен, може и да схванеш нещо.

 

Например, последната статия, която ми направи впечатление беше със следното заглавие: „79 ракети изстреляни от Хамас – 4-ма ранени“.

 

Представяте ли си, злите терористи са изстреляли 79 ракети и са ранили само 4-ма, дори няма убити. Съотношението между израелските и палестинските цивилни жертви е 1000:1.

 

САЩ, протектирайки Израел като своя основна база в Близкия Изток, е отговорен за всички над 80 пъти, в които Израел наруши международното право, отговорен е за това, че Израел разполага с ядрени оръжия, но отказва да ги постави под международното право.

 

И който и американски президент да се появи, той е безсилен.

 

Има „правителство“ над правителството в САЩ, което уби Кенеди и даде ясното послание – „или правиш, каквото кажем, или ще последваш него“.

 

Затова, колкото и добронамерен да е Барак Обама, той е безсилен да промени нещо.

 

САЩ докрай ще бъдат основната заплаха за световния мир.

 

Обама обеща да затвори незаконните затвори и лагери както в САЩ така и в трети държави, но не изпълни това обещание. Не защото не искаше, а защото няма реалната власт, за да го стори.

 

Тези, които управляват Америка са над закона и затова техните престъпления остават безнаказани.

 

Чувството за безнаказаност ги прави все по-свирепи, нагли и опасни за човечеството.

 

Вижте какво се случи – властите в САЩ твърдят, че шайката банкери, които докараха до срива на Уол Стрийт и последвалата икономическа глобална криза е извършвала тежки манипулации и измами. И след като съда заявява, че това са виновниците, които хвърлиха световната икономика в спиралата на тежката криза, от която пострада всеки обикновен човек по света, той не ги осъди, а се споразумя с тях.

 

Банкерите ще си платят и ще се измъкнат от правосъдието.

 

Затова, моля ви, спестете ми рециталите за справедливост, демокрация и бла-бла-бла.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;