Росен Плевнелиев: «Бъдещето на енергетиката  не е в поредните газопроводи и проекти за милиарди, а в създаването на европейски енергиен пазар», това каза президента на страна по време на дискусия в рамките на Глобалния форум по сигурността в Братислава.

 

Плевнелиев допълни, че Европейският енергиен съюз трябва да започне от Югоизточна и Централна Европа.

 

«Природният газ не трябва да бъде оръжие, а стока, която се търгува на пазарни цени. Всяка държава трябва да има достъп до алтернативни източници на синьо гориво».

«Аз не съм съгласен в енергетиката да има само интереси и да се говори само за геополитика. За мене е важно в енергетиката да има ясни позиции. Ние искаме да свържем своите мрежи, да създадем регионални, енергийни борси, искаме да търгуваме на конкурентни цени, и искаме да гарантираме на българските предприятия , на всички в региона, еднакво третиране, еднакви условия.

 

 

Бъдещето не е в поредните газопроводи и проекти за милиарди. Бъдещето за всички нас е в създаването на мрежи. Ясният приоритет да създадем най-после Европейски енергиен пазар. Това, което работи за нас, е Европейския енергиен съюз. Той трябва да даде шанс на всяка държава минимум три различни доставчика».

Тагове: ; ; ; ; ; ;