Росен Плевнелиев:

«Не вярвам в сценарии за дестабилизация на Балканите. В  условията на миграционен натиск, българските институции са стабилни и властите действат отговорно». 

«Правителството и институциите у нас се справят с миграционния натиск към страната ни».
«Като държавен глава аз не вярвам в подобни сценарии. Не получавам информация , която да ме кара да бъда загрижен от подобни сценарии, но като държавен глава аз съм изключително загрижен от миграционната криза и цялата държавност трябва да се отнесе максимално отговорно към тази много сериозна трудна и проблемна ситуация, в която се намираме. България се справя по един достоен начин. Аз съм притеснен, защото ситуацията е непредсказуема, това са вълни от хора, които в един момент решават да минат в една или в друга посока. Въпреки това, споделяйки своята загриженост и притесненост аз искам да уверя народа, че държавата има план, че институциите са силни и стабилни, че се действа отговорно».
«До момента страната ни е пример за отговорно пазене на границите и за спазване на човешките права на бежанците.
Не ми е приятно, когато виждаме такива видеа по телевизията като тези с прословутите «свински опашки». Но, тук българската прокуратура се задейства в рамките на часове. И ние ще очакваме българската държава с цялата строгост на закона да се отнесе към всички, които не спазват законите в държавата и не спазват човешките права и свободи. Очаквам и прокуратурата да действа безкомпромисно към всички, които не спазват законите на България».

Тагове: ; ;