Плевнелиев 26Според българския президент Росен Плевнелиев, решението на политическата криза в Македония минава през три важни действия:

 

«Нашият съвет към президента на Македония беше да събере колкото може по-бързо всички политически сили в държавата и те да излязат заедно с призив за отказ от насилие, да покажат, че единственото възможно решение, е мирното решение.

 

Второ — това, което аз научих като държавен глава след кризисната 2013 година , това, което помогна много на България в този труден момент беше да спазваме Конституцията.

 

И трето много важно обаче — решението на президента на Македония за амнистия е едно решение, което лично аз, като държавен глава, много ясно посочих на президента на Македония, че ще доведе до много сериозни проблеми. Гражданите имат пълното основание да бъдат крайно недоволни тогава, когато се извършва амнистия и то точно при съмнения за корупция на най-високите нива в държавата. Това е решение, което е проблемно. Моят съвет беше да помислят как да излязат от ситуацията. Трябва да се направи така, че специализираната прокуратура в Македония да продължи и да стигне до край. Обратното,наистина, взривява гражданските общества с пълно право».

Тагове: ; ;