Арменците твърдят, че зад нападението на Азербайджан над Нагорни Карабах стои Турция. Арменските военни, разположени около село Талиш, твърдят, че освен азербайджанските войски, срещу тях воюват и турски войници и новобранци от Ислямска държава, пристигнали в Турция да воюват с арменците-християни.

 

«Болшинството пристигат от Турция, но сред тях има също и наемници. Без помощта и подкрепата на Анкара те никога не биха могли да започнат настъпление»,- цитира изданието думите на един от арменските офицери.

 

Според Ереван, разправата над тримата старци в Талиш доказва, че ИД е на страната на Баку и в нагорно-карабахския конфликт.

 

Конфликтът в Нагорни Карабах е най-взривоопасният от «замразените конфликти», наследени от разпадналия се СССР, пише за изданието Никола Вин.

 

Според европейски дипломат, работещ в региона, този конфликт дори не бива да се нарича «замразен»-

 

«Тук имаме работа с вулкан, който периодично изригва, но не е възможно да се предскаже силата и времето на изригването».

 

Азербайджанците твърдят, че имат готовност да отвоюват региона с помощта на оръжие, ако групата в Минск така и не намери политическо решение.

 

Армения, където християнската църква има много силни позиции, вижда във възобновяването на бойните действия ръката на Анкара. И макар Турция официално да не е участничка в конфликта, на 4 април президентът на Турция Ердоган заяви:

 

«Молим се нашите азербайджански братя да победят в тези боеве, ще ги подкрепяме до край», — цитира изданието думите на Ердоган.

 

Москва, която е инициатор на примирието, трудно ще помири противниците. По време на сирийската кампания турската армия свали руски самолет. Русия и Турция понастоящем са на нож, пише журналистът.

 

Това ни кара да изпитваме опасения относно войната в региона, добавя изданието.

 

«Много хора в Нагорни Карабах биха искали подобен сценарий. Те упрекват Кремъл, който има военна база в Армения, че недостатъчно активно подкрепя Ереван в битката му срещу Баку», — отбелязва Никола Вин.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;