Кримско-татарският народ е заплашен само от една опасност — украинската власт, това заяви вице-спикерът на кримския парламент, лидерът на кримско-татарското движение «Крим» Ремзи Илиясов.

 

В събота в Симферопол се провежда конгресът на общественото движение на кримско-татарския народ, което се счита за най-крупното обединение на кримските татари на полуострова. Във форума участват около 350 делегати от различни региони на полуострова, в това число представители на науката, културата, образованието.

 

«Кримско-татарският народ е заплашван само от една опасност, която произтича от украинската власт, тя всячески се стреми максимално да изостри обстановката и да разпали пламъка на гражданската война в Крим», — каза Илиясов по време на форума.

 

Според него, за да постигне целите си, Киев е избрал за обект на интригите си кримскотатарския народ. Доказателство за това са антинародните действия на контролираните от Киев групи на кримски татари, намиращи се извън пределите на Крим, а също непрестанните провокативни действия на политическия режим в Украйна, счита Илиясов.

 

«Благодарение на съвместните усилия на полуострова успяхме да запазим гражданския мир и междунационалното съгласие, да стабилизираме ситуацията в обществено-политическия живот», — каза вице-спикерът.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;