21Кюрдски депутати твърдят, че новото предложение в Турция да се отнеме имунитетът на народните  представители е насочено конкретно към ДПН  (Демократическа Народна Партия) .
Законопроектът бе предложен във вторник и получи подкрепата на всички 316 от управляващите депутати на Партията на справедливостта и развитието .

 

Идрис Балукен, лидер в прокюрдската Народна партия (ДНП ) и основният му кандидат в Диарбекир заявиха:

 

«Управляващата партия [на Турция] е взела под прицел нас, [народната партия], целта е ликвидиране имунитета на народните ни представители, а в същото това време [ПСР] твърди, че е за демокрация. «

 

Междувременно, основната опозиционна партия в Турция, Републиканската народна партия, която разполага със 133 места, заяви подкрепата си към предложението за снемане на имунитета, така че законопроектът може лесно да спечели необходимите 367 гласа в блока на 550-местния парламент.

 

Лидерът на РНП, Кемал Кълъчдароглу заяви, че неговата партия ще подкрепи предложението, въпреки  «анти-конституционния характер на предложението».

 

В отговор на подкрепата от страна на Републиканците за снемане на имунитета, Демократическата партия  разкритикува решението на РНП да застане на страната на правителството.

 

В четвъртък говорителят на демократите Айхан Билген заяви :

 

«Това решение означава хвърляне на спасителен пояс за ПСР и Давутоглу.»

 

Демократическата партия на народите разкритикува мащабните операции на Турция в населената с кюрди югоизточна част, където насилието нарасна след разпадането на двугодишно примирие с ПКК.

 

Що се отнася до причината за предлагане на законопроекта от правителството и подкрепата на опозицията, критиките на Демократическата Народна Партия подхраниха допълнително турските националисти, които призоваха да се преследват политици, възприемани като близки до ПКК, която е считана за «терористична» организация в Турция и нейните западни съюзници.

 

Президентът Реджеп Ердоган многократно призова членове на прокюрдската народна партия (Демократическата Народна Партия) да се изправят пред съда, той ги обвини, че са наследници на Работническата Партия на Кюрдистан (ПКК).

 

На 4 март Министерство на правосъдието на Турция подаде искане до парламента за вдигане на имунитета на народните представители с цел съдебно преследване на лидерите на «Демократическата партия (Демократическата Народна Партия).

Тагове: ; ; ; ; ;