Вестник Wall Street Journal е разбрал за плановете на САЩ и техните близкоизточни партньори какво ще последва, ако бъде провалено примирието в Сирия, «което ще продължи по-дълго, отколкото очакваше Вашингтон».

 

Източник на изданието съобщава, че ЦРУ разработва т.нар. плен Б, който се състои в доставката на по-мощни оръжейни системи за сирийските въстаници. С помощта на това оръжие бойците ще могат да атакуват самолетите и артилерийските позиции на правителствените войски.

 

В същото време САЩ отказват да уточнят, какви точно системи ще бъдат изпратени в Сирия. Те мотивират тази празнота в програмата си с аргумента, че разкриването на детайлите може да помогне на силите на Дамаск и техните съюзници- Русия, Иран и Хизбулла от Ливан — да подготвят контрамерки.

 

Изданието отбелязва още, че информацията за подготвяния план се е появила още през февруари. Високопоставени американски военни и разузнавачи са настоявали Белият дом да създаде програма за противодействие на Русия в Сирия.

 

Негласната програма за подкрепата на ЦРУ постепенно започнала да се разраства от 2013 г., когато доставките се ограничавали с преносими огнестрелни оръжия и боеприпаси.

 

През 2014 г. разузнавателното управление снабдява въстаниците със съвременни противотанкови ракети, които им помогат да завземат територията преди «руската интервенция». Тя от своя страна заставя бойците да отстъпят.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;