В интернет набира популярност снимката на ветеран от Втората световна война, пише ВВС.

 

Тя е на възрастен човек, някои сайтове го наричат последния жив участник от фронтова част. Снимката има вече над 1 милион лайка във Фейсбук.

 

Коментарите в социалните мрежи демонстрират единодушна симпатия и признателност към ветерана, независимо от объркването, свързано с неговата националност. Читатели от най-различни страни го наричат свой съотечественик.

 

Например, Шърли Брукс казва: «Надявам се, че този джентълмен ще прочете коментара ми… Вие ме накарахте да се гордея с това, че съм британка. Благодаря на вас и на вашите другари за лишенията, които е трябвало да понесете в името на нашата свобода», — пише тя.

 

Вивиан Томас: «Той е сам, но той стои твърдо в името на бойните си другари. Истински американски герой!»

 

Изданието отбелязва, че някои детайли от снимката ясно показват, че тя е направена в Русия. Но за някои ползватели гражданството на ветерана няма никакво значение. Те са радостни да отдадат уважението си на човека, рискувал живота си в борбата с тиранията.

 

Алфред Бейбъл пише: «Бог да го благослови, от която и страна да е».

 

ВВС успява да открие автора на снимката — Александър Петросян. Той е направил снимката по време на градския парад в чест на Деня на Победата през 2007 година, но не може да каже името на ветерана.

 

Петросян знае, че снимката му е широко разпространена в руските социални мрежи и е предизвикала подобна реакция, което продължава вече няколко години. Според фотографа, снимката е трогнала много хора дори извън Русия, защото в нея са запечатани «искрени човешки чувства».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ;