Защо Западна Европа продължава да е в НАТО?

 

Съществува и такава гледна точка, която е напълно логична: Европейците икономисват за отбрана за сметка на САЩ. Да. Високото жизнено равнище на Западна Европа в немалка степен се обуславя от това, че разходите им за отбрана са минимални. Затова европейците, макар и отвреме-навреме да проявяват недоволство от зависимото си положение спрямо САЩ, не се стремят да напуснат алианса.

 

Да, съществуват и противоположни тенденции. Европейците от времето на разпада на СССР нееднократно поставяха въпроса за създаването на европейски въоръжени сили, но американците пресичаха тези тенденции още в зародиш.

 

Защо?

 

Защото всяка европейска военна организация моментално би поставила под въпрос необходимостта от съществуването на НАТО. Следователно, политическото тегло на САЩ на световната сцена още по-моментално ще намалее.

 

Затова НАТО продължава да укрепва позициите си в Европа. В Източна Европа се планира прехвърлянето на допълнителни части. На дневен ред е създаването на нова база на НАТО в Полша.

 

Американците, обаче, биха искали всичко това да се сътвори за сметка на съюзниците им. Още от времето на «съветската заплаха» те периодично повдигаха въпроса за увеличаване на разходите на европейците за отбрана. В момента ситуацията отново е усложнена, защото освен «стара» Eвропа, която е в НАТО още от времето на битката им със СССР, в алианса влезе и «нова» Европа. Това са Полша, Прибалтика, Румъния, България — новоизпечените съюзници на САЩ, които в никакъв случай не искат да се противопоставят на Америка, гледат ги в устите и очите, защото в тяхно лице откриха ПОКРОВИТЕЛИ.

 

Но пък и не бързат да платят за участието си в НАТО. Докато Германия и Франция отвреме-навреме си позволяват да имат собствено мнение по повод действията на НАТО, новоизпечените съюзници, включително и родната ни България, никога няма собствено мнение по въпроса. Само припомням, че двете гореспоменати държави бяха против нахлуването в Ирак през 2003 година. Ние — не бяхме против. Гласувахме с две ръце и дори с два крака ЗА.

 

Трябва да се разбира и още нещо: т.нар. засилване на НАТО в Европа е своеобразна показна акция. Разбира се, военните аналитици казват, че трябва да се създават групи за бързо реагиране «в отговор на действията на Русия», но самите те признават, че в случай на реални бойни сблъсъци всички тези натовски части в Източна Европа сериозно НЯМА да повлияят на ситуацията.

 

Мдаа, все повече аналитици разбират, че САЩ няма да могат още дълго да играят ролята на световен жандарм.

 

Но от друга страна, самите Щати не се отказват от тази роля. Затова в момента те хвърлят в обръщение информационни въдички с цел съюзниците на НАТО да разберат, че трябва да си ПЛАТЯТ за своята сигурност.

 

Дори изказванията на Доналд Тръмп целият точно това. Те са само част от сериала за ….будалите.

 

Погрешно е да считаме Доналд Тръмп за привърженик на изолационизма, готов да се откаже от световното влияние на САЩ.

 

Елитът на САЩ напълно добре разбира, че в света възникват нови полюси на сила — Индия, Китай, Русия, Бразилия и т.н.

 

Ерго, почти е непосилно САЩ да запазят хегемонията си.

 

Затова американците искат да разбият, по възможност на по-дребни парчета, Европейския съюз и т.н.

 

Как мислите, може ли някой до безкрайност да се напъва да бъде глобален лидер, а в същото време да заставя за това да плащат другите, народите на другите?

 

Тц.

 

Времето на обратното броене наближава.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;