Сайтът на информационната агенция и радио Sputnik се оказа недостъпен за турските читатели, защото без предупреждение бе блокиран от властите на Турция.

 

В четвъртък вечерта читателите виждаха съобщение, че «в резултат на технически проверки, в съответствие със закон №5651, по решение от 14.04.2016 №490.05.01.2016.-56092 на Управлението за телекомуникация, по отношение на сайта се прилагат административни мерки».

 

Представител на Управлението потвърди на редакцията на сайта, че той е блокиран. Главният редактор на Спутник в Турция Турал Керимов изпрати до министерството специално писмо с молба да бъдат дадени пояснения и юридическа обосновка за блокирането на сайта.

 

Сайтът бе блокиран няколко часа след «пряката линия» на президента на Русия Владимир Путин, където той направи няколко изявления за руско-турските отношения. Путин каза, че счита Турция за приятел, но има проблеми с някои политически дейци, чието поведение Русия счита за неадекватно. Говорейки за борбата с радикалите в Турция, Путин изрази мнение, че ръководството на Турция не толкова се бори с тях, колкото си сътрудничи.

 

Това не е първият случай на потъпкване свободата на словото в Турция. На 4 март властите на Турция употребиха натиск срещу холдинга Feza Media Group и вестник Zaman. По отношение на холдинга бе въведено външно управление, неговата щаб-квартира бе обискирана. Акцията на протест в защита на журналистите в Истанбул бе пресечена от полицията, която употреби срещу демонстрантите сълзотворен газ.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;