Виртуално ФБР се създава в страната ни, стана ясно след Консултативния съвет за национална сигурност, проведен при президента Росен Плевнелиев.

 

На заседанието се обсъди Националната стратегия „Кирберустойчива България 2020“. Ще се създаде Съвет по киберустойчивост, както и Национален киберцентър. Те ще извършват мониторинг и оценка на заплахите

Росен Плевнелиев обяви, че «основните източници на заплахи за киберсигурността на страната ни са международни терористични и други престъпни организации, както и държави с тоталитарни режими и с все още неукрепнали демократични системи».

 

Към министерството на отбраната предстои изграждането на Оперативен център за киберотбрана. Николай Ненчев ще изпрати на обучение кадри на военното министерство в Центъра за киберотбрана на НАТО в Естония.

 

До края на годината правителството ще проведе Национално учение по киберустойчивост. Според експерти, обичайната практика при такива учения е хакери-доброволци да тестват в каква степен са защитени сайтовете на ключови ведомства срещу външни атаки.

Тагове: ; ; ; ; ; ;