Държавният секретар на САЩ Джон Кери счита, че американският самолетоносач е можел да открие огън по «опасно» и «провокативно» приближилите се към него руски бомбардировачи, каза дипломатът в интервю за CNN Espanol.

 

«Осъждаме подобно поведение. Това е безразсъдно, провокативно, това е опасно. Според правилата за бойни действия, ние можехме да свалим руските самолети», — каза Кери, цитиран от агенция Асошиейтед прес.

 

Кери подчерта, че САЩ няма да позволят «да бъдат сплашвани в открито море» и припомни, че Вашингтон е запознал Москва с позицията си по повод опасността от подобни действия.

 

По-рано европейското командване на САЩ EUCOM заяви, че руските самолети са прелетели твърде близо до самолетоносача Donald Cook  в международните води в Балтийско море. Според данни от Пентагона, Су-24 са се приближили до кораба на разстояние по-малко от десет метра, което, според американската страна, свидетелства за имитация на атака.

 

Министерството на отбраната на Русия заяви, че летците са извършили заход от кораба на САЩ със спазване на мерките за сигурност. Според генерал Игор Конашенков, маршрутът на полета на руските самолети е преминавал през района, в който се оказал самолетоносачът на ВС на САЩ Donald Cook, а това само било на 70 км от руската военно-морска база.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;