Международната правозащитна организация Human Rights Watch призова Турция незабавно да пусне през границата 30 хиляди сирийци, които са били принудени да напуснат лагера за бежанци в последните 48 часа заради военни сблъсъци в провинция Алепо в северна Сирия.

 

«Мирните жители бягат от терористите на ИД, а Турция ги посреща със стрелба, вместо със състрадание», — заяви представителят на Human Rights Watch Гери Симпсън.

 

Според сътрудниците от международната хуманитарна мисия в Турция и ръководителите на шест от десетте лагера недалеко от турската граница, терористите от ИД на 13 и 14 април са се придвижили на север и са принудили да напуснат местопребиваването си поне половината от намиращите се в лагерите бежанци. В лагерите в северната част на страната има около 60 хиляди човека. Бежанците са били насочена към други лагери на турската граница и към близкия град Аазаз.

 

Правозащитниците са говорили с бягащите от лагера Икдах сирийци. Те са разказали, че терористите са завзели лагера, започнали са стрелба и по високоговорител са призовали бежанците да тръгват на изток, към територията на ИД. Около 2 хиляди човека са се насочили към турската граница. Когато се приближили към границата, турските войници започнали да стрелят в краката, за да ги сплашат. Наложило се бежанците да търсят убежище в други лагери по границата, много от тях отдавна са препълнени.

 

В четвъртък стана ясно, че терористите от Джебхат ан-Нусра настъпват в района на Ел-Ес в Сирия, в провинция Алепо.

 

По-рано правозащитната организация Amnesty International съобщи, че Турция стреля по сирийските бежанци и ги депортира обратно към родината им след подписването на миграционното споразумение с Европейския съюз, нарушавайки по този начин нормите на международното право. МВнР на Турция отхвърли обвиненията.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;