Една от темите на предстоящото следващата седмица заседание на съвета Русия — НАТО, ще бъде прозрачността във военната сфера във връзка с инцидентите във Балтийско море, където руските самолети и въртолети се приближили към корабите на ВМС на САЩ, заяви генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

 

 

 

12

 

 

Американската страна изрази по-рано своята обезпокоеност от случилото се. Официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков, на свой ред заяви, чр пилотите на ВКС  на Русия са извършили полета като са спазили всички мерки за сигурност.

 

 

 

» Такова поведение на руските самолети е небезопасно и непрофесионално, и това не е единствения случай. Няколко пъти видяхме примери за такова поведение и разбираме важността от прозрачност за понижаването на степента на риска»,- каза Йенс Столтенберг в интервю за британския телеканал  Sky News.

 

 

Генералния секретар на НАТО проведе в четвъртък в Лондон преговори с британския премиер Дейвид Камерън.

 

 

» Следващата седмица имаме среща на съвета Русия-НАТО, и един от проблемите, който искаме да засегнем ще бъде именни тази военна активност и необходимост от прозрачност в името на понижване на риска»- подчерта той.

 

 

Столтенберг напомни също така и за трагедията със сваления от турските ВВС руски самолет Су-24.

ВВС на Турция на 24 ноември миналата година свалиха руски бомбардировач Су-24. От Анкара твърдят, че сваления самолет нарушил турското въздушно пространство. Министерството на отбраната на Русия заяви, че самолетът е бил свален от небето над Сирия. Екипажът успя да катапултира, но единият от двамата пилоти беше убит след откриване на огън от земята. Вторият от пилотите беше спасен и доставен в базата.

 

» Това показва, че се сблъскваме с различни видове заплахи, различни ситуации покрай границите на НАТО, а също така епизодично, когато Русия нарушава въздушното пространство на НАТО. Инцидентът със сваления руски самолет от Турция — е още един пример на инциденти и нещастни случаи, които ние трябва да предовратяваме»,- отбеляза генералния секретар на НАТО.

 

 

 

 

» Ако се случват такива епизоди, те не трябва да излизат извън контрол и да създават наистина опасни ситуации», подчертава Столтенберг.

 

 

Едва ли сваления руски самолет от Турция може да бъде наречен нещастен случай- а по-скоро варварско нарушение от страна на Турция, грубо нарушение на международното право и открита провокация.

 

Но определено, впечатление прави новия начин на говорене на НАТО. На какво ли дължи?

 

 

 

 

 

Българска редакция  News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;