Кореспондентът на Fox News пряко от Белия дом.

 

Кевин Корк: Беше много интересно да се чуе президентът на САЩ. Той заяви, че ИД е изгубила битката. Каза също, че коалицията ще  продължи не само търсенето, но и унищожаването на лидерите на ИД в следващите месеци и седмици. Обама отбеляза, че му се струва, че тяхното ядро продължава да намалява и те са принудени да се отбраняват, докато коалицията, оглавявана от американците, се намира в настъпление.

 

Това сме го виждали и чували много пъти. От декември ние с вас вече много пъти разговаряхме за това. Президентът напуска своята резиденция и започва съвещание на високо ниво с експерти от ведомствата, а после излиза пред американците и ги убеждава, че борбата с ИД върви успешно.

 

Водещ: Това може да се нарече деликатна пропаганда: от Овалния кабинет до Пентагона, до Националния антитерористичен център — президентът Обама използва всички тях, за да шлифова версията си, че неговата администрация е концентрирана върху борбата с ИД.

 

Визитата му в щаб-квартирата на ЦРУ бе извършена точно в момента, в който ролята на ЦРУ във войната с тероризма се усилва все повече. Както съобщи Wall Street Journal, разузнавателното управление и неговите партньори в региона са изработили план за доставката на голямо количество мощно въоръжение за умерените въстаници в Сирия, ако бъде заплашено примирието, което продължава вече 6 седмици.

 

Фред Флейтц, Център за политика на сигурността: На Обама му останаха само 9 месеца на поста президент. Той реши да отиде в ЦРУ и да поговори за ИД. Това трябваше да бъде направено преди пет години, когато започна «арабската пролет».

 

Линдси Греъм, комитет по въоръжените сили в сената на САЩ: Руснаците и иранците не се страхуват то него, Асад му се присмива. И хората, които ние се опитваме да въоръжим, ще заемат губещата позиция на фронта. Според мен, за да се въведе ред в Сирия, ни трябва нов президент, с нова стратегия.

 

Водещ:Но администрацията подчертава, че нейната основна стратегия за борбата с ИД излиза далеко извън пределите на Пентагона и традиционната война, тя задейства ресурсите на ЦРУ, АНБ, ФБР, Министерството на вътрешните работи…

 

Джош Ърнест, официален представител на Белия дом: Благодарение на ефективното взаимодействие с нашата армия, те успяха да проведат цяла поредица от операции, които в значителна степен отслабиха способността на ИД да финансира своите действия.

 

Водещ: Една от тези операции беше «Приливна вълна II», която помогна да се унищожат стотици единици нефтени танкери и инфраструктура, които ползва ИД, за да получава пари.

 

Кевин Корк: Що се отнася до План Б, за който споменахте в репортажа, официално администрацията казва: «Ние работим над целта да се разреди ситуацията, не искаме да разглеждаме хипотетични съждения».

 

Днес чухме от колегата Катрин Херидж, която общува с бившия началник щаб на Сухопътните войски на САЩ, генералът в оставка Реймънд Одиерно. Той заяви, че за победата над ИД ще се нужни 50 хиляди сухопътни войски, оглавявани от САЩ, но състоящи се не само от американски сили.

 

Благодаря, Кевин.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;