Американският есминец е можел да открие огън по » провокационно» приближилият се руски Су-24, в съответствие с правилата за водене на бойни действия, заяви глава на Държавния департамент на САЩ Джон Кери.

Какво е това: открита заплаха към Русия или провокация?

 

30

 

По мнениетона Кери » опасното» поведение на руските пилоти е можело да бъде разглеждано като атака. Държавният секретар на САЩ подчерта, че Вашингтон няма да позволи » да бъде заплашван в открито море». Може би страх? Или нещо друго, се крие в начина, по който Джон Кери коментира темата.

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на свой ред заяви, че американската страна е възприела маневрата на руския Су-24 като имитация на атака.

 

По-рано стана известно, че Кери смята лично да обсъди с руския външен министър инцидентът в Балтийско море с руския Су-24 и есминецът » Доналд Кук»

 

На 14 април Пентагонът публикува видео на полета на бомбардировача над палубата на американския есминец. От руското военно министерство потвърдиха, че на 13 април екипажите на Су-24 са изпълнявали планови тренировъчни полети над неутрални води над Балтика. Както подчертават от ведомството, пилотите не са създавали заплаха.

 

 

« Принципа за свобода за мореплаването на есминеца на САЩ съвсем не означава, че отменя принципа за свобода на въздухоплавана на руските самолети», — коментира генерал-майор Игор Конашенков.

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;