Без всякакво съмнение, местните жители трябва да съдействат на границата, каза за предаването «Преди всички» Борислав Борисов – председател на Асоциацията на българските села:

«По наша информация, на база разговори с кметове и хора, които живеят в тези райони, до момента нелегалните имигранти, които са преминавали, са били средно между 10-15 и максимум до 70-75 души. Една по-сериозна вълна с поток от над 100 души дневно вече ще бъде едно по-сериозно предизвикателство за охраната в региона».

 

Според Борисов е добре е да се помисли как могат да се използват бившите бази на граничните застави, включително и изоставени сгради по селата, за временно настаняване на задържаните мигранти, преди да бъдат преместени към центровете за временно настаняване.

 

«В зоната между самите гранични пирамиди и кльоновото съоръжение, това е един периметър от 3-4 километра, там трябва да бъдат концентрирани силите, за да не се допусне навлизане вътре в страната. Трябва да се възстанови строгият контролно-пропускателен режим от кльоновете към пограничните села, подчерта Борислав Борисов».

Тагове: ; ; ;