Турски военни самолети в четвъртък за шести път преминаха над гръцките острови, съобщи генералният щаб на националната отбрана на Гърция

 

Два самолета F-16 между 11:33 и 12:19 часа два пъти са прелетели над остров Инусес и четири пъти над остров Пангия. Полетите на били на височина от 22 хиляди фута до 34 фута.

 

Атина е крайно разтревожена от провокативните действия на Турция — стана дума не само за нарушаване на въздушното пространство, а за полети над сухопътната част на Гърция.

 

Нарушенията продължават вече четвърти ден, независимо от това, че гръцките въоръжени сили са въведени в бойна готовност.

 

Гърция провежда военни учения, в тях участват както военно-морски сили, така и военната авиация и сухопътната войска. Над островите на Егейско море, където са отбелязани нарушенията, са разположени военни сили за бързо реагиране «Делта» — командоси, предаде източник от генералния щаб.

 

Той отбеляза също, че в региона са активизирани системите за противовъздушна отбрана на Гърция. Полетите на турските самолети са на голяма височина — над 20 хиляди фута и пресичат гръцката територия за кратко, това създава трудности за тяхното прихващане, каза представител на Генералния щаб.

 

Нарушенията са извършвани в тези райони, в които са разположени корабите на НАТО, участващи в мисията за пресичането на нелегалното транспортиране на мигранти.

 

Гърция не изключва, че Турция ще тръгне към мащабни провокации. Представител на министерството на отбраната на Гърция заяви в четвъртък, че «исторически Турция винаги, когато има вътрешни проблеми, се опитва да да ги експортира», въоръжените сили трябва да бъдат готови за това, добави той.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;