САЩ обещаха на Украйна още 50 милиона долара

Вашингтон съобщи, че е готов да отдели още 50 милиона долара за поддържането на нацгвардията  и укреплението на пограничните войски на Украйна. За това съобщи помощник началникът на Пентагона по въпросите за Русия, Украйна и Евразия Майкъл Карпентър по време на срещата с заместник министърът на вътрешните работи Сергей Яров.
Това, че всички предходни траншове за тези цели се оказаха безполезни и голяма част отидоха в джобовете на украинските чиновници, явно не смущава Белия Дом. Явно Щатите, продължават да следват принципа » грижим се за тези, които сме опитомили».

 

 

 

43

 

 

Предполага се, че валутата ще бъде предназначена за закупуване на оборудване и провеждане на реформи в системите на управление. При всички приложения такова приложение на средствата гарантира Министерството на вътрешните работи на Украйна.

Отчитайки корупционния градус, който е фиксиран в различни украински ведомства, включително и във военното, експертите смятат, че едва 10 % от предвидената сума ще бъде използвана по предназначение. Такива прогнози се правят изхождайки от предишния опит, тъй като именно така се е случвало с минали американски субсидии.

 

Въпреки това помощник министъра на отбраната на САЩ Карпентър отбеляза, че Вашингтон и занапред ще съдейства на Киев в » отбраната от заплахата от страна на Москва и е готов да сътрудничи с новото правителство». 

 

Американския чиновник заяви: » Ние осъзнаваме, че сега имате сложн проблеми в Донбас. За решението им е необходима ефективна работа с привличането на много правителствени институти. Но ние се гордеем с тези усилия, които бяха направени за развитието на нацгвардията и държавната гранична служба. Именно програмата за помощ за Украйна започна от там, и това беше пилотен проект. Ето защо когато решихме да отделим средства за Украйна по въпроса за сигурността за 2016 година, и тези проекти за помощ трябва да бъдат продължени.»

 

 

В началото на април Петро Порошенко след разговор с американския вице-президент Джо Байдън, обяви на съгражданите си, че Белия дом е готов да отдели на Украйна допълнителни  $335 милиона за реформи в сектор сигурност, но не сподели срока на получаване на транша. Не следва да се забравя и обещанието на Щатите към Украйна за цял милиард финансова помощ, за която сега неохотно си спомнят.

 

 

Българска редакция  News Front.

 

Коментари:

Зареждане ...