САЩ ще продължат да помагат на силите на опозицията в Сирия в борбата срещу ИД, заявиха от Пентагона.

 

«Ще продължим да подкрепяме сирийските опозиционни сили, които активно се борят срещу ИД. И в бъдеще ще следим ситуацията по места и ще задействаме тези мотивирани, способни за борба с ИД сили», — заяви за РИА Новости представителят на пресслужбата на Пентагона Едриан Ренкин-Хелоуей.

 

Той не уточни каква точно подкрепа и на кого именно ще оказват помощ САЩ в Сирия.

 

«Министерството на отбраната както и преди е съсредоточено върху мисията си по унищожаването на ИД, раздробяването на неговите сили, изолацията на центровете му на влияние и освобождаване на териториите, които то държи», — добави той.

 

Хелоуей отбеляза, че в министерството са «дълбоко обезпокоени» от ръста на броя на съобщенията за нарушаване на примирието между опозицията и правителството в Сирия, призовават всички страни да изпълнят договореностите в тази сфера и да се въздържат от «дестабилизиращи действия».

 

Представителят на Пентагона не коментира съобщенията на медиите, че САЩ в случай на прекратяване на примирието ще започнат още по-мощни доставки на въоръжение за сирийската опозиция в борбата им с правителствената армия.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;