Данута Валенса, Йоланта Квашневска и Анна Коморовска, бивши първи дами на полските лидери, изпратиха отворено писмо срещу законопроекта за пълна забрана на абортите в Полша, съобщи АФП.

 

“Посрещнахме отхвърлянето на компромиса, постигнат през 1993 г. по въпроса за абортите, с огромно безпокойство“, пише в писмото на бившите първи дами в Полша.

 

Законът, забраняващ абортите в Полша, се смята за компромис между Църквата и държавата. Той разрешава аборт само в 3 случая: когато бременността заплашва здравето или живота на жената, ако изследвания показват, че плодът е нелечимо увреден или ако бременността е резултат от изнасилване или кръвосмешение.

 

Против абортите в Полша са Католическата църква и управляващите консерватори. По-рано тази година те предложиха още по-строг закон, в който аборт не се позволява при изнасилване или деформация на плода, а само с цел опазване на здравето или живота на майката. Максималното наказание при неспазването на закона е  5 години затвор. До момента наказанието е е 2 години.

 

“Абортът винаги е драма за всяка жена. Защо да утежняваме драмата на жените? Защо жените трябва да са принуждавани насила да родят дете, заченато при изнасилване, или да рискуват здравето или живота си“, питат риторично бившите първи дами.

 

Тагове: ; ; ; ; ;