Акция на младежки протест срещу предложените от властите реформи в трудовото законодателство във Франция се провежда в четвъртък в сградата на кинотеатър UGC Normandie в Париж — в залата, в която в близките минути ще започне пресконференцията, посветена на 69-ия международен кинофестивал в Кан.

 

Млади хора са се разположили на сцената, на която ще бъдат показани филми, част от програмата на кинофестивала. В ръцете на всеки един от младежите има плакати, написани на ръка, на които под различни форми се осъждат предложените реформи.

 

Участниците в протеста са тихи, не нарушават тишината в залата. Събралите се журналисти не проявяват към тях никакво внимание.

 

Пресконференцията трябваше да започне в 12 часа московско време, но това не се случи. Журналистите свързват това с протестната акция.

 

Против преразглеждането на трудовото законодателство в последните седмици постоянно се извършват протестни акции в Париж и в други градове на Франция, често по време на тях избухват сблъсъци между младежите и полицията. Протестиращите граждани са против промените в законодателството, които увеличават продължителността на работния ден, предвиждат се и други непопулярни мерки.

 

69-ият международен фестивал в Кан тази година ще бъде проведен на Лазурния бряг във Франция от 11 до 22 май.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;