Главата на прокюрдската Народна демократична партия Селяхтин Демирташ смята президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган за източник на нестабилност за Близкия Изток, написа изданието The New York Times.

 

4

 

По време на посещеието си в САЩ турския лидер се оплака от липсата на подкрепа от страна на Вашингтон в борбата срещу кюрдите.

Прокюрдската партия обединява различни националности в Турция: турци, кюрди, арменци, асирийци, езиди. Основана е като обща площадка за всички националности в страната, които се борят за разширяването на демокрацията. Което е истинска «анатема» за «деспотичния национализъм» , разпалван от страна на Ердоган, пише политикът.

 

 

Селяхтин Демирташ обвинява Европа и САЩ в в упорито нежелание да обърнат внимание на антикюрдския курс на Ердоган. Депутатът смята, че европейците мълчат, до колкото се надяват да се договорят с Турция за сдуржането на бежанския поток, а Вашингтон не искат да губят съюзник.

 

 

Според мнението на  Демирташ, Ердоган задушава свободата на словото в Турция, създава държава на репресивни служби за сигурност, игнорирайки върховенството на закона. Всичко това предразполага страната към радикализация и вътрешни конфликти, повече от всякога.

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;