Холандия смята да обсъди с другите страни-членове на ЕС съглашението за асоциация с Украйна, за да внесе изменения в документа, като се отчете мнението на гражданите, гласували на редерендума против асоциацията, съобщи премиерът на страната Марк Рюте.

 

 

 

 

15

 

 

Премиерът на Холандия Марк Рюте заяви, че Хага възнамерява да проведе преговори с другите страни от Евросъюза по въпроса за асоциацията с Украйна, за да бъде отчетено мнението на гласувалите против холандци. По негови думи, ако не се получи постигането на общ знаменател, Амстердам ще препоръча да се откажат от асоциацията.

 

По време на изявлението си в парламента Рюте отбеляза, че до лятото възнамерява да постигне с партньорите по ЕС съглашение, в което ще бъдат съобразени опасенията на участниците в референдума проведен на 6 април  в Холандия.

 

 

» Ако не успеем да постигнем това, ще предложим да не се ратифицира съглашението»,- каза премиерът.

 

 

Референдумът в Холандия за асоциацията на Украйна и ЕС

Припомняме, че на 12 април в Холандия бяха оповестени официалните резултати от референдума за асоцияцията на Украйна с ЕС, като гласуването беше признато. Срещу асоциацията гласуваха 61 % от участниците на референдума, за- 38, 21%. Резултатите от гласуването носят препоръчителен характер и не са обезателни за изпълнение.

 

Както беше съобщено по-рано, в холандския парламент не знаят какво да правят с резултати от проведения референдум.

Заедно с това се появи информация, че Еврокомисията възнамерява да представи предложение за въвеждане на безвизов режим за Украйна, въпреки резултатите от гласуването, за което съобщи високопоставен източник от Брюксел.

» Това би могло да се възприеме като игнориране на мнението на холандците, но ние сме длъжни да изпълним даденото обещание към Киев»- гласи съобщение публикувано на сайта на  Reuters.

 

 

Експертите на свой ред заявяват, че значението на резултатите от референдума, особено за Украйна, е значително по-голямо, отколкото смята Западът.

 

» Слабата държава не успя да получи подкрепа от обикновените европейци, и това е само вина на самата държава»,- пише журналистът Леонид Бершидский на страниците на изданието  Bloomberg, визирайки политиката на украинския президент Петро Порошенко.

 

Референдумът организира инициативна група, която искаше с негова помощ да покаже на Брюксел , че Холандия няма сляпо да одобрява всички опити за разширяване на ЕС. И въпросът не е даже в Украйна- холандците искаха да докажат, че евроолигарсите оредприемат действия, непонятни за обикновените хора, пише авторът на статията. Това с пълна сила важи за съглашението с Украйна: малко хора в Европа въобще го разбираха. По такъв начин, организаторите на референдума успяха да представят договора като крачка за пълното присъединяване на Украйна към ЕС- към което активно призоваваше Порошенко, но не и бюрократите от Брюксел.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;