Както съобщава Balkan Insight, 7 хиляди от жителите на Черна Гора са се обявили против участието на страната в Северноатлантическия алианс, в хода на онлайн гласуване, проведено от черногорското

» Движение за неутралитет».

По мнение на организаторите, получените резултати свидетелстват, че правителството трябва да проведе всенароден референдум по този въпрос.

 

 

A demonstrator holds a sign during an anti-NATO protest in Podgorica, Montenegro, December 12, 2015. REUTERS/Stevo Vasiljevic - RTX1YF3R

 

 

Над 10 000 души са взели участие в онлайн-референдума за военния статус на Черна Гора, съобщава  Balkan Insight.

Както отбелязва изданието, организаторите на гласуването се надяват по такъв начин да накарат правителството да организира всенародни избори по въпроса за членството на Черна Гора в НАТО.

 

 

 

По данни на черногорското » Движение за неутралитет» над 7 000 души, участвали в интернет-гласуването са против влизането на балканската страна във военния алианс. Това  свидетелства, че проведеното запитване трябва да бъде изнесено на гласуване, смятат проруски настроените активисти.

 

 

Изданието напомня, че на 2 декември 2015 година НАТО отправи предложение за встъпването на Черна Гора  в алианса, което беше прието от правителството на страната буквално на следващия ден. Това решение доведе до масови протести, и хиляди граждани излязоха на улиците искайки оставката на премиера Мило Джуканович.
5
Опозиционните партии поискаха провеждане на референдум по въпроса за встъпване на страната в НАТО.
Съгласно законодателството на Черна Гора, референдум може да бъде проведен по инициатива на президента или правителството, в случай на искане на 25 от 82 парламентариста или обръщения на граждани, подписано от 10 % регистрирани избиратели, тоесть почти 53 хиляди граждани.
Властите на Черна Гора нееднократно повтарят, че Конституцията не задължава провеждането на плебисцит за членството в международната организация, отбелязвайки, че само няколко страни членки на алианса са провеждали подобно гласуване.
( Например встъпването на България в НАТО също е извършено без допитването до народната воля).
От правителството на Черна Гора също така подчертаха, че всеобщите избори, запланирани за есента на текущата година, ще се превърнат във фактически референдум по въпроса за НАТО.
Черна Гора може да стане вече третата по ред страна член във военния блок от бившата югославска република , след Словения и Хърватия  което според проведеното гласуване не е желана стъпка от народа на Черна Гора.
Ще продължим да следим темата в развитие.
Българска редакция News Front.
 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;