Броят на бежанците в Италия се е увеличил с 55% в сравнение със същия период на 2014-а, така мигрантите в страната са с 4000 души повече от пристигналите през миналата година, според официалната статистика.

 

МВР в Рим е разтревожено от нарастващия бежански наплив и настоява регионалните управления да намерят 15 хиляди нови места за настаняване.

 

Потокът идва през Либия, преобладават хора от африканските държави. По този маршрут няма мигранти от Сирия, въпреки затварянето на т. нар. Балкански маршрут.

 

Според екс-съветника на специалния пратеник на ООН за Либия Мартин Коблер Паоло Сера,  причината е безработицата и затова от страната тръгват 1 милион души.

 

Понастоящем в Италия са настанени над 112 хиляди мигранти, в главната си част от Гамбия, Нигерия и Сомалия. Те обаче нямат право на убежище за разлика от тези мигрантите от Еритрея.

 

Затова Италия иска да се преразгледа Дъблинското споразумение. Президентът на Италия Серджо Матарела счита, че поставянето на бариери по границите е тежест, възпрепятстваща развитието на Европа.

Тагове: ; ; ; ; ; ;