Генералният консул на Русия в Истанбул Андрей Поделишев съобщи, че двамата задържани в Турция руснаци отричат всички предявени им обвинения, съобщи РИА Новости.

 

По-рано турските медии съобщиха, че двама руски граждани, задържани в Истанбул миналия петък по време на операция на турските спецслужби, са арестувани по подозрение в шпионска дейност.

 

Според източник от турските спецслужби, гражданите на Русия Юрий Анисимов и Александър Смирнов се заподозрени в съучастие в убийството на чеченеца Абдулуахид Адилгериев през ноември миналата година.

 

Съобщава се, че от руснаците са иззети фалшиви документи, от които се виждало, че те са напуснали Турция. Руснаците са отказали да отговарят на въпросите на следователите.

 

«В понеделник консулът участва на предварителните слушания, но на съдебното заседание не го пуснаха. Съдейки по вестниците, те са обвинени в съучастничество в убийство. Полицията не ни съобщи предявените обвинения. Както ни казаха, те са пристигнали в Турция като туристи и съответно отричат всички предявени им обвинения, както за нарушаване на правовия ред, както и по отношение на други противозаконни действия», — сподели събеседникът пред агенцията.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;