В навечерието на 12 април в Сърбия и Република Сръбска почетоха паметта на руските доброволци пожертвали живота си за братския народ.

Кадри от мероприятието може да видите тук

 

Традицинно в този ден най-големите и масови мероприятия преминават в гра Вишеград Република Сръбска. Там на 12 април 1993 година по време на боевете загиват трима граждани от Русия, а много получават ранения. В тяхна памет е издигнат мемориал.

В храма Пресвета Богородица на площада във Вишеград се отслужи литургия за загиналите руски доброволци, и отбелязаха 23 години от Отечествената  война в Република Сръбска.

 

 

49

 

 

На честванията във Вишеград венци на могилите на загиналите руски доброволци, положиха представители на ръководството на Република Сръбска и многочислени обществени движения.

 

Председателят на Асоциацията на ветераните на Република Сръбска Миломир Савчич, отбеляза, че това събитие се почита в продължение на много години в Република Сръбска и във Вишеград, подчертавайки огромния решаващ принос на руския народ за победата над фашизма.

 

 

» Това събитие трябва да бъде паметта за борбата, да ни напомня и днес, че Русия е отново тази страна, която се бори срещу световното зло, този път в лицето на тероризма и «Ислямска Държава», Русия, която единствена днес се явява гарант за световния мир»,- отбеляза Савчич52

 

 

Както отбелязаха в своите обръщения организаторите, такава манифестация има много по-широк характер, от почитането на паметта на жертвите в югославските войни. Сърбите помнят руските войници, проливали кръвтта си през Първата и Втората световни войни, а и в по-ранни времена.

Историческите отношения на Сърбия и Русия са уникални с това, че тези страни никога не са воювали, и винаги са били на една страна.

 

 

50

 

 

Участниците на акцията изразиха подкрепа на сегашните външнополитически действия на Русия  в борбата й със световния тероризъм.

Освен Вишеград, руските доброволци бяха почетени и в Белград. В руския православен храм Света Троица с благословението на отец Виталий беше отслужена литургия, и въпреки че денят беше работен, службата посетиха около 200 души.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;