Оставката на премиера на Украйна Арсений Яценюк не дава надежда за подобряване на ситуацията в страната, но това събитие трябва да сложи край на политическия цирк в Киев, пише Der Standard.

 

Гражданите на Украйна вече не очакват нищо от правителството, всичко случващо се им изглежда до болка познато. Когато президентът Петро Порошенко и премиерът Яценюк дойдоха на власт преди две години, те направиха твърди гръмки изявления — заклеха се да вкарат Украйна в Европа и да победят корупцията.

 

Точно такива обещания даваше преди  десет години друг политически тандем — Виктор Ющенко и Юлия Тимошенко. Основните лидери на Оранжевата революция се омърсиха в безнадеждната борба за власт, отслабиха страната и посяха дълбоко разочарование сред гражданите, отбелязва изданието.

 

Но, докато първия път това беше трагедия, сега се превърна в жалък фарс. Повторението на същия сценарий предизвиква у народа само отвращение. Доверието към правителството падна до минимума, а популярността на Яценюк вече няколко месеца се колебае около нулата. Последната правителствена криза напълно го лиши от остатъците от влияние и не му предвещаваше нищо добро, подчертава авторът на статията.

 

Всичко, което можеше да направи Яценюк, оставайки на поста си — бе да продължи да играе в глупавата комедия и да се вмъква в нови скандали. По такъв начин, решението му за оставка бе напълно логично, защото дори той съумя да разбере, че е «по-добре ужасен край, отколкото ужас без край», — завършва изданието.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;