Проведеният в Холандия референдум има консултативен характер, неговите резултати не са задължителни за решенията на правителството и парламент

 

Но властите не могат да не вземат предвид резултатите, защото страната се приближава към парламентарни избори.

 

Едва ли някой ще рискува да игнорира мнението на електората, убеден е директорът на Международния институт за най-нови държави Алексей Мартинов.

 

«Не само ЕС е страна от споразумението за асоцииране на Украйна, но и всяка от 28-те страни-членки на ЕС. Затова всяка от тези страни е в правото си на етап ратифициране на документа да предложи внесените от тях едни или други корекции в текста. Допускам, че правителството и парламента на Холандия ще се възползват от тази възможност», — заяви Мартинов.

 

По-рано стана ясно, че правителството на Холандия може да се откаже от изпълнение на отделни членове от Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна. А премиерът на страната Марк Рюте заяви, че в резултат на всенародното гласуване правителството може да преразгледа решението за рафитициране на споразумението, но за това се изисква време.

 

«Не е изключено Холандия да подпише отделно двустранно споразумение за асоцииране с Украйна. Юридически това е възможно, но как ще работи на практика — трудно е да си представя», — твърди старши научният сътрудник от Центъра за европейски изследвания към РАН Владимир Оленченко.

 

Холандия не за първи път изразява особено мнение по повод едни или други инициативи на Брюксел, припомня професорът от катедрата по външна политика и международни отношения от Дипломатическата академия на МВнР на Русия Сергей Болшаков.

 

«Достатъчно е да си спомним, как французите и холандците казаха «не» на европейската конституция, с което отвориха вратата към подготовката на Лисабонския договор, който в резултат се превърна в още по-обширен документ, отколкото предполагаше конституцията. А това беше твърде драматичен момент в историята на Европейския съюз. Сега населението на Холандия се изказа критично по повод споразумението за асоцииране с Украйна, без да желае да приеме в европейското семейство страна, която е в банкрут», — твърди проф. Болшаков.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;