На 13 април столицата на Крим Симферопол отбелязва 72 години от освобождението на града от немските окупатори. Главата на Република Крим поздрави кримчани на голямата дата.

 

 

«Уважаеми земляци!

Скъпи ветерани!

Сърдечно ви поздравявам с 72 -та годишнина от освобождаването на Симферопол от немско-фашистките захватчици!

13 април  1944 година доблестната Червена армия и кримсите партизански отряди освободиха столицата на Крим.

6

 

 

865 страшни дни окупация не сломиха духа на симферополци. Партизаните и доброволческите отряди нанесоха на срга съществен удар. Десетки симферополски улици носят имената на героите. Москва поздрави освободителите на Симферопол със салют от 224 оръдийни залпа. Почетни наименования «симферополски» бяха присвоени на 11 части и подразделения.

Един от първите танкове, който успява да влезе в града е Т-34 с бортов номер 201. Днес той стои на пиедестал на площад Победа. Този танк се превърна в един от символите на освобождението на полуострова.

Символично, в дните на Кримската пролет именно тук, около паметника започнаха да се формират отрядите на Народното опълчение на Крим. Легендарното «34» отново се превърна в символ на борбата на нашия народ за свобода. Кримчани показаха, че са достойни наследници на славата на дедите и бащите си, освободили някога света от фашизма.

Не е случайно и това, че в центъра на Симферопол съседстват паметник-танк, храмът Александър Невски и Дългоруковския обелиск, издигнати в чест на победата на руската армия над турските войски. Тези символи носят историческа приемственост. Днес новите поколения приемат естафетата на правдата, мъжеството и патриотизма.  Честит празник!»- поздрави Сергей Аксьонов.

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;