Ако холандците в резултат на референдума се откажат от ратифициране на споразумението между ЕС и Украйна, то този документ няма да влезе в сила и няма да започне да действа.

 

Независимо от това, липсата на ратификация по никакъв начин не може да повлияе върху взаимоотношенията между Украйна и Европейския съюз.

 

Евробюрократите винаги могат да намерят начин да направят така, че всички норми от споразумението да действат и без тяхното приемане.

 

Вече действа зона на свободна търговия между Украйна и ЕС. Отмяната на споразумението за асоцииране, ако това се случи, по никакъв начин няма да повлияе върху зоната.

 

Само по себе си споразумението за асоцииране не е нещо повече от документ-символ, който в реалността по никакъв начин не може да приближи Украйна към влизането й в Европейския съюз.

 

Независимо от това, не само в Украйна, но и в Холандия това споразумение бе възприето като «първа стъпка на Украйна към Европа» — с това в голяма степен се обясняват резултатите от референдума. Това, че такава стъпка може да бъде направена от Украйна, изплаши холандците.

 

Холандия е третият по размер инвеститор  в Украйна. По всички изглеждаше, че тази страна ще има интерес Украйна по-тясно да се интегрира в Европа.

Да, ама не.

 

Холандските бизнесмени се интересуват не само от печалбата, но и от надеждността, от защитата на техните инвестиции. Много холандски политици и предприемачи се съмняват, че споразумението за асоцииране с Украйна ще им даде подобни гаранции.

 

В Украйна, както и по-рано, вярват в това, че страната им се движи към Европа и скоро ще влезе в Европейския съюз. Хората свързват с това бъдещето си и бъдещето на техните деца. Те разчитат, че ще могат да заминат на Запад, за да живеят и работят там.

 

Да не забравяме, че последните социологически проучвания показват, че не по-малко от 60-65 % о гражданите на Украйна все още пазят «eвропейската си мечта», която през ноември 2013 година ги накара да направят Евромайдана.

 

Украинците си мечтаят за горното вече четвърт век.

 

А отношението на европейците към тях?

 

А реалните перспективи за обикновените украинци от влизането на страната в ЕС?

 

Ех, когато мечтата граничи със заблуда и празни надежди, по-добре да не се нарича мечта, а илюзия.

 

А нима е нормално да мечтаеш за утолиш жаждата си от мираж в пустинята?!

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;