Министър Лукарски се кълнеше, че ВМЗ-Сопот, КИНТЕКС и НИТИ – Казанлък, няма да бъдат продавани, докато той заема министерското кресло, да не би да се е самоуволнил или го е уволнил финансовият министър, защото той е включил в списъка за приватизация точно тези 3 дружества”.

 

Това попита в парламента народният представител от Коалиция «БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ» Манол Генов днес на брифинг пред журналисти.

 

Генов допълни, че тези дни е публикувана средносрочната програма за приватизация  за 2017 -2019 г., в която програма си вижда присъствието няколко държавни дружества. Там фигурират и посочените по-горе 3.

 

Народният представител подчерта също, че предприятията вече са сложени на тезгяха за продажба.  Сметките на социалиста показвали, че около 80 млн. лв. трябвало да постъпят от продажбата на дружествата.

 

„Не знам къде е бил министър Лукарски по времето, когато на 10 февруари тръбеше с цяло гърло, че същите тези предприятия са в подем. Печалбата само на ВМЗ-Сопот е 30 млн. лв., данните за КИНТЕКС не са публични, но има информация, че към средата на 2015 г. е имала малко под 5 млн. лв. печалба”, заяви социалистът.

 

Според социалиста Манол Генов стратегията на правителството окончателно и завинаги ще довърши военнопромишленият комплекс на държавата.

 

«Страната ни губи влиянието си в стратегически пазари”, заяви народният представител от Коалиция «БСП Лява България».

 

Той подчерта още , че министър Лукарски е обещал производството на ВМЗ-Сопот да се увеличи поне два пъти, в същото време КИНТЕКС си възвръща стари пазари, а НИТИ-Казанлък разработва и внедрява нови производства.

 

Коалиция «БСП Лява България» ще внесе днес в Народното събрание изменения и допълнения към  Закона за приватизацията и следприватизационен контрол.

 

Коалиция «БСП Лява България» предлага ВМЗ-Сопот, КИНТЕКС и НИТИ-Казанлък да се върнат в забранителния списък за приватизация.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;