800 бежанци напуснаха доброволно лагера за миграни в Идомени, Гърция.

 

Те бяха настанени в лагери  в Северна Гърция. По-рано Македония използва сълзотворен газ, за да спре нахълтването на бежанците на територията на Македония.

 

Листовки с призиви за нова атака на македонската граница отново бяха разпространени, но призивите не подействаха. съобщиха от охраната на лагера.

 

Полицията задържа 17 доброволци-чужденци, защото възникнаха съмнения, че точно те са разпространявали листовките. По случая реагира прокуратурата и започна следствие.

 

Майките с деца, които бяха на пристанище Пирея също тръгват към лагерите за временно настаняване. През нощ отново имаше сблъсъци между афганистанци и сирийци.

 

Около 6 000 мигранти са се разположили в старото летище в Атина, без всякакви условия за преживявани, но отказват де се настанят в лагер. Положението там е критично.

 

 

На гръцките острови в Егейско море положението започва бавно да се нормализира, намаляват пристигащите бежанци от турския бряг. В Лесбос пристигнаха специалиисти от Европол, за да се предотврати евентуално влизане на джихадисти. Европол работи в тясно сътрудничество с европейската агенция Фронтекс и гръцката морска охрана.

 

Опозицията в  Гърция отново повдигна въпроса за блокираната ж.п. линия Солун-Скопие и големите загуби за бизнеса. Искането е полицията да изхвърли палатките на мигрантите, които повече от месец са разположение на линията.

Тагове: ; ; ; ; ;