Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че спазването на режима за прекратяване на огъня в Сирия е станало в резултат на сътрудничеството между САЩ и Русия, но призна, че не всички се чувстват «комфортно», наблюдавайки сътрудничеството между Москва и Вашингтон.

 

«В последните седмици успяхме да понижим нивото на насилие и да гарантираме хуманитарен достъп в Сирия. За някои това не е комфортно, но ние успяхме да постигнем това, благодарение на значителното сътрудничество между САЩ и Русия», — каза Кери по време на Тихоокеанския съвет по международна политика в Лос Анджелес. Той не уточни кой точно е противник на сътрудничеството.

 

Кери припомни, че Русия и САЩ са постигнали по време на междусирийските преговори във Виена приемането на резолюцията на Съвета за сигурност към ООН по сирийското регулиране.

 

«Сега сме съпредседатели на работната група по прекратяване на бойните действия, която заседава всеки ден в Женева, работи група на високо равнище в йорданския Аман. Работата е насочена към прекратяване на огъня», — припомни Кери.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;