В холандските медии се появиха съобщения, че за приемането на решение от парламента ще е необходимо много повече време, повече от половин година

В Холандския парламент няма и единно мнение относно резултатите от проведения на 6 април референдума за асоциацията на ЕС и Украйна. В предверието на дискусиите по този въпрос депутатите от различни партии споделиха различни гледни точки пред журналисти.

 

 

 

14

 

 

Както заяви по-рано премиерът на страната Марк Рюте, правителството ще има нужда от време- няколко седмици или месеци, за да подготви и внесе предложение за по нататъшни действия по отношение на съглашението за асоциация между ЕС и Украйна, срещу което гласуваха по-голямата част от избирателите на проведения на 6 април  референдум.

 

По думите на холандския премиер, би било добре въпросът да буде обсъден, включително и с европейските колеги на среща на върха в края на юни.

» В такъв случай, говорим като минимум за два месеца»- отбеляза премиера.

 

 

В местните медии се появиха съобщения, че за взимането на решение може да е необходимо повече време, около половин година.

През септември правителството ще трябва да даде оценка на работата на Избирателния съвет и Комисиите по провеждането на референдума. Може би и тогава ще бъде внесено предложение какво да се прави с резултатите от референдума.

Лидерът на Парията на труда Дидерик Самсом разбира тази позиция.

 

» Ако искаме да изменим текстта на съглашението, трябва да се седне на масата за преговорите ( с европейските партньори)- отбеляза той.

 

 

На свой ред Социалистическата партия и крайно дясната Партия за свобода- единствените от големите холандски движения, които се обявяваха срещу ратификацията на съглашението в хода на кампанията преди референдума- смятат това за недостатъчно.

 

» Ако просто изнесен договора на обсъждане, то ще принизим значението на волеизявление на народа»- твърди лидерът на социалистите Емиле Румер. — «Измененията — не са вариант»

 

 

 

Лидерът на крайно десните Херт Вилдерс също смята, че ратификацията трябва да бъде отменена. За това ще е необходимо решение на Държавния съвет ( орган, изпълняващ ролята на върховен съд и имащ право да отменя по-рано приети закони), като процеса обикновено отнема 2-3 месеца.

 

Много от партиите за сега така и не са успели да сформират мнението си иочакват предложения от властта.

 

» За начало искаме да изслушаме позицията на Рюте»,- каза лидерът на партия » Демократи-66″ Александер Птехолд. Към подобна позиция се придържат например, Христианско-демократичен призив и Държавната реформаторска партия.

 

 

Официалните резултати от консултативния референдум за асоциацията ЕС и Украйна бяха обявени във вторник. Според тях, избирателната активност е съставила 32,28%, тоест надхвърля 30 % ( което е неоходимо условие, за да бъде признат референдума). Срещу ратификацията са гласували 2,5 милиона души или 61% от избирателите, за 1,6 милиона души или 38,21% избиратели.

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;